KNAPMANDEN PÅ STUNDARS · · ·

 

Levi Ludén er en aktiv pensionist. Om sommeren laver han nemlig knapper på friluftsmuseet Stundars i en lille by udenfor Vasa i Finland. Her er samlet en masse små kønne gårdsbygninger fra Österbotten-egnen.

For at skabe liv har museet fået erfarne "gammeldags" håndværkere til at have små værksteder i bygningerne: Et sted er der en spån-kurvemager - at andet sted en håndskomager - en væver - en stensliber - en landhandel - et stenovns-bageri og så videre... og altså også en knapmager.

  En dansk knap i selskab med nogle finske
 
Han eftergør gamle finske knapper - eksempelvis til brug i folkedragter - for han er selv en gammel folkedanser. Knapperne bliver lavet helt fra bunden: Først slår han runde blanketter ud af en messingplade. Banker buler og hugger mønstre. Lodder et øje fast bagpå. Slutter af med at polere så det ligner det purreste guld... men det er det nu ikke, for knapperne er til salg for 5 mark stykket.

"Jamen", udbrød vi - "det er da vist en dansk knap du laver". "Nå, synes du det", svarede han på sit meget letforståelige finsk-svenske - "men de er nu lavet efter en knap fra et sted ikke så langt herfra: Vörå. Den er gammel; men vi mener dog ikke at den er oprindelig finsk. Vi tror, at den kommer vester-ifra".

Så tør vi nok antyde: Knapmageren på Stundars bruger som model en gammel knap, der sandsynligvis er af dansk oprindelse.

I et hjørne af værkstedet havde knapmageren et antikt træben stående. Da han opdagede gipsarmen, blev han straks og med et stort smil "dårligt gående"

 


<- tilbage ...